POPULAIR


Vulstations

Duikwinkels

Duikreizen

Duikcampings

Disclaimer

NIEUW


Wobbegong Amersfoort

Divecenter DiveSenses 

PREMIUM PARTNERS


NOB

DUIKEN

Nemo 33

WOSD

IAHD


Duiken is hét magazine

van de onderwaterwereld

Duiken brengt de onderwaterwereld bij je thuis

© 2010 - 2020 Duiklucht.nl    

  Uitsluitend NEN-EN 12021 gekeurde vulstations      Deskundig advies      Landelijke dekking   

Mail: info@duiklucht.nl Mail: info@duiklucht.nl

De onderstaande vragen, over het onderhoud van duikflessen, krijgen wij geregeld gesteld. Als uw vraag er niet bij staat kunt u deze aan ons stellen via ons mailadres info@duiklucht.nlHoe kan ik mijn duikfles het beste onderhouden?

Duiklucht.nl adviseert de volgende voorzorgs- en onderhoudsmaatregelen op het gebied van de duikflessen:

1) Duikflessen moeten op de juiste manier worden gehanteerd.  Zorg ervoor dat je duikflessen goed zijn afgesloten, voor het geval dat je ze moet vervoeren.

2) Vergeet niet na de duik de buitenkant van de duikfles af te spoelen met water om resten van zout water of chloor weg te wassen. Aangezien Chloor minstens zo slecht is als zout adviseren we ook na gebruik in het zwembad goed te spoelen.

3) Houd duikflessen uit de buurt van hittebronnen.

4) Controleer je duikflessen regelmatig op beschadigingen en slijtage.

5) Laat je duikfles iedere 5 jaar keuren.

Wanneer moet ik mijn O-ring vervangen?
De O-ring vormt een luchtdichte afsluiting tussen de fleskraan en de ademautomaat. Controleer deze O-ring regelmatig op beschadigingen. Indien de O-ring beschadigd is adviseren wij om hem meteen te vervangen.


Waarom kunnen duikflessen soms zo verroest zijn aan de binnenzijde?
Duikflessen zijn gemaakt van Chroom-mobilydeen. Dit staal is zeer sterk, maar is ook erg corrosiegevoelig. Het roestproces wordt ook nog eens versneld door de hoge druk in de fles. Het enige wat je kunt doen om roest te voorkomen is zorgen dat er geen vocht in komt. Zorg dat je de Duikfles laat vullen bij een door Duiklucht.nl geadviseerd vulstation dat hiervoor goede vochtabsorbtiefilters gebruikt.


Ik gebruik mijn fles langere tijd niet meer, hoe kan ik hem het beste opslaan?Heel simpel: staand en gevuld tot 30 bar. Bij een langere opslag moet je voorkomen dat roestvorming gaat optreden. Een hoge flesdruk veroorzaakt snellere roestvorming, daarom kan de fles het beste bijna leeg zijn. Helemaal leeg is ook niet verstandig, hierdoor kan er vocht in de fles komen. De fles kan het beste staand bewaard worden. Mocht er toch vocht in de fles zitten dan zal de roestvorming vooral in de bodem optreden. Gelukkig is de fles hier het dikst, zodat dit niet direct kwaad kan. Denk wel aan de veiligheid, zorg ervoor dat je fles niet om kan vallen door hem goed vast te zetten aan de muur.

Hoe vaak moet een duikfles hydrostatisch gekeurd worden?

Voor een duikfles bestaat een verplichte hydrostatische keuring. Voor de maximale tijdsduur tussen twee hydrostatische keuringen hanteert elk land zijn eigen normen. Deze normen kunnen tussen de 2 en de 5 jaar liggen. Zorg ervoor dat je duikfles altijd voldoet aan de norm van het land waar je gaat duiken! (zie tabel rechts). Voor Nederland ligt de norm op 5 jaar. Duikflessen met een verlopen keuring zullen door de partners op onze site NIET meer gevuld worden.


Hoe vaak moet een duikfles optisch gekeurd worden?

Duiklucht.nl adviseert om iedere twee jaar een visuele inspectie uit te laten voeren door een gerenommeerde onderhoudsmonteur.


Zijn er afwijkende regels voor het keuren van Nitrox flessen?

De (her)keuringen voor nitrox-flessen zijn aan dezelfde tijdsschema's onderworpen als de gewone persluchtflessen. Ook de voorwaarden voor optische keuring, o.a. minimum wanddikte en roestvrij, zijn hetzelfde.


Wat is jullie advies bij de aankoop van een tweedehands duikfles?

Als je een fles tweedehands koopt is het aan te raden om een volledige herkeuring uit te laten voeren. Het gebeurt regelmatig dat iemand een fles koopt die van de buitenkant perfect lijkt, maar binnenin behoorlijk geroest is.


Waar kan ik mijn duikfles laten keuren?

Als je een duikfles wilt laten keuren dan adviseert Duiklucht.nl deze naar een van onze Duiklucht.nl Specialisten te brengen. Zij zorgen voor de demontage en het daarna terug monteren van de kraan, flesnetje, voetje, enz. en uiteraard ook voor het transport van/naar een erkend fleskeuringsorganisatie. Je betaalt daarvoor rond de €50,-.Normen Duikfleskeuringen belangrijkste Europese duiklanden:


Spanje  Jaarlijks een visuele inspectie. Hydrotest om de 3 jaar


Frankrijk Jaarlijks een visuele inspectie. Hydrotest om de 2 jaar


Engeland Visuele inspectie om de 2,5 jaar. Hydrotest om de 5 jaar


Ierland  Jaarlijks visuele inspectie. Hydrotest om de 2 jaar


Duitsland Visuele inspectie om de 2,5 jaar. Hydrotest om de 5 jaar


Italië Eerste hydrotest 4 jaar na fabricatiedatum, daarna iedere 2 jaar

Het keuren van Duikflessen