POPULAIR


Vulstations

Duikwinkels

Duikreizen

Duikcampings

Disclaimer

NIEUW


Wobbegong Amersfoort

Divecenter DiveSenses 

PREMIUM PARTNERS


NOB

DUIKEN

Nemo 33

WOSD

IAHD


Duiken is hét magazine

van de onderwaterwereld

Duiken brengt de onderwaterwereld bij je thuis

© 2010 - 2020 Duiklucht.nl    

  Uitsluitend NEN-EN 12021 gekeurde vulstations      Deskundig advies      Landelijke dekking   

Mail: info@duiklucht.nl Mail: info@duiklucht.nl


Wat is Nitrox?

Nitrox is elk mengsel van stikstof (nitrogen) en zuurstof (oxigen). De meest bekende vorm van nitrox is dus eigenlijk de normale perslucht (met 21% zuurstof en 79% stikstof). In de praktijk wordt de term nitrox gebruikt voor elk mengsel met meer dan 21% zuurstof. De officiele term voor dat soort mengsels is Enriched Air Nitrox (of: verrijkte lucht) De afkorting die wordt gebruikt is EANx. Op de plaats van de "x" staat dan het percentage zuurstof dat in het mengsel zit. Bijvoorbeeld een mengsel met 32% zuurstof, en dus 68% stikstof wordt geschreven als EAN32.

Wat zijn de voordelen van Nitrox ?

De tijd die je op een bepaalde diepte kunt verblijven zonder zogenaamde decompressie stops te hoeven maken, wordt in eerste instantie bepaald door de hoeveelheid stikstof in je lichaam (de nultijd). Wanneer je minder stikstof inademt, dan wordt de nultijd langer. Hierdoor wordt ook de kans op decompressieziekte minder, net zoals de kans op stikstofnarcose. Het grootste voordeel is de verminderende vermoeidheid, zeker als je wat ouder bent is dit een groot voordeel.

 
Wat zijn de nadelen van Nitrox?

Er zijn ook nadelen aan het duiken met Nitrox. Zo wordt zuurstof op een geven moment giftig, namelijk wanneer je te lang onder een bepaalde druk zuurstof ademt en wanneer de (partiele) druk van zuurstof te hoog wordt. De partiele druk van zuurstof (die nooit hoger dan 1,6 bar mag worden) bepaalt dan, afhankelijk van het EANx mengsel, meteen de maximale diepte die je met het mengsel kunt duiken. Dit wordt de MOD genoemd (Maximum Operating Depth). Je krijgt hierdoor met andere tabellen te maken (RDP's) en wat formules. Het plannen van een duik wordt wat moeilijker vergeleken met een gewone luchtduik.

Heb je speciale apparatuur en flessen nodig voor Nitrox?


Ja en nee. Voor mengsels tot 40% zuurstof (EAN40) heb je geen speciale automaat en manometer nodig. Daarboven wel: dan moeten je spullen zuurstof zuiver zijn. De meeste leveranciers hebben kitjes om je automaat en manometer zuurstof zuiver te maken. Je cilinders kunnen ook gebruikt worden tot EAN40, mits ze gevuld worden met een zogenaamd membraan systeem. Wil je vullen met behulp van partial blending, dan moeten ook je cilinders zuurstof zuiver zijn.NITROX